首页 > 网络相关 > 那些橫流社交軟件的次文化
2017
06-10

那些橫流社交軟件的次文化

叮咚,攞起手機第一時間打開wechat/頭條app/微博app/秒拍app你又會發現有小夥伴發來一些小視頻,然後好好奇點入去睇下系咩內容。

好久一段時間,我都發現很多同事喜歡在wechat 轉發一滴國人拍攝的低級趣味的小片。我wechat裡面群少,但至少每個群每天基本上都有1條這樣的可以講系毫無營養噶片出現。呢種小片出現至今應該有2年之久了,但好似還在我們噶各種社交軟件上流通。

流通之外,各種app又為了圈住自己噶擁趸,積極讓呢嘀片在平台上流通,還鼓勵更多小片創作主。後來發現每次打開各種app都會先看到呢嘀低級小片。

仔細霖下你睇完個條片之後,有咩會霖到?或者笑下,或者真系笑唔出,或者覺得好玩就再轉去其他群,結果呢條毫無應用噶片就散佈了。從早到黑,你睇佐幾多條呢種片?又轉發佐幾多條?一天到晚大腦裡盡是接收這樣的“垃圾”片/信息,有無感覺既是浪費流量又在浪費時間?

其實我地真系可以少睇呢種片,我自己宜家已經開始不點擊群裡面這種小片了,如果有時間提起支筆寫2個字,攞份報紙睇下都比睇呢種小片更有意義。

讓我地走得更深,走得更遠的並不是每天都吸收這種次文化,或會有一日你會察覺到,呢種次文化正在侵蝕在中國走了幾千年噶多元文化。不收止,或將影響下一輩的素養。我建議不如明天開始你也減少攝入這種毫無營養噶小片文化。

作者:Cooby
这个作者貌似有点懒,什么都没有留下。

留下一个回复

你的email不会被公开。